سفته سندی است که به موجب آن امضا کننده تعهد میکند مبلغی را در زمان معین یا به صورت عندالمطالبه در وجه حامل به این معنا که هر موقع شخص درخواست کند بپردازد. در واقع سفته وسیله ای است که فرد میتواند با آن کسب اعتبار کند. یعنی به عنوان یک وثیقه مورد استفاده قرار میگیرد.
سفته سندی است که به موجب آن امضا کننده تعهد میکند مبلغی را در زمان معین یا به صورت عندالمطالبه در وجه حامل به این معنا که هر موقع شخص درخواست کند بپردازد. در واقع سفته وسیله ای است که فرد میتواند با آن کسب اعتبار کند. یعنی به عنوان یک وثیقه مورد استفاده قرار میگیرد. به گزارش مجله دلتا در حال حاضر افراد از سفته به جای پول یا چک استفاده نمیکنند. معمولا موقعی که از بانک وام دریافت میکنند یا از کسی پول یا مالی قرض میگیرند، برای تضمین در بازپرداخت آن، از سفته استفاده میکنند. در این نوشتار به بررسی در خصوص اقدامات لازم در جهت مطالبه وجه سفته و دادگاه صالح برای طرح دعوی پرداخته شده است.
جهت مطالبه وجه سفته چه زمانی باید اقدام شود؟
سفته ها دارای دو نوع تاریخ هستند: تاریخ صدور و تاریخ سر رسید. برای مطالبه وجه سفته تاریخ سر رسید آن مهم است. اهمیت تاریخ سر رسید به این دلیل است که چنانچه صادر کننده به تعهد خود عمل نکند، وقتی دارنده میخواهد سفته را به اجرا بگذارد، میتواند ظرف ده روز از تاریخ سر رسید سفته آن را واخواست کند. اگر روز دهم تعطیل باشد روز بعد از آن عمل واخواست انجام خواهد شد. (واخواست، اعتراض رسمی نسبت به سفته ای است که در زمان سر رسید پرداخت نشده که علیه صادر کننده سفته به عمل میآید و باید رسماً به او ابلاغ شود). واخواست در برگه های چاپی که از طرف وزارت دادگستری تهیه شده و نوشته میشود. در صورتی که سفته ظرف ده روز از تاریخ سر رسید، واخواست نشود دارنده امکان استفاده از شرایط توقیف اموال (تأمین خواسته) را از دست میدهد، مگر اینکه حدود ده تا بیست درصد ارزش سفته را بعنوان خسارت احتمالی به صندوق دادگستری واریز کند. بنابراین در مواردی که سفته قدیمی باشد فقط با پرداخت خسارت احتمالی توقیف اموال امکان پذیر است. لازم به ذکر است که اگر صادرکننده اموالی نداشته باشد، در این صورت لازم نیست که سفته واخواست شود چون که باید ٢/٢۵ درصد مبلغ خواسته علاوه بر هزینه دادرسی، بعنوان هزینه واخواست، پرداخت شود. و در نهایت باید در نظر داشت که دارنده سفته باید ظرف یک سال از تاریخ سر رسید علیه صادر کننده و سایر افرادی که در سفته مسئولیت دارند اقامه دعوا کند.
دادگاه صالح در دعاوی سفته
باید در هنگام تکمیل سفته، محل انجام تعهد نیز ذکر شود. در این حالت در صورتی که صادر کننده سفته تعهد خود را انجام ندهد، دارنده سفته برای مطالبه سفته میتواند به دادگاه محل انجام تعهدی که در سفته قید شده رجوع کند. در مواردی که محل انجام تعهد در سفته ذکر نشده باشد، دادگاه محل اقامت صادر کننده سفته صلاحیت رسیدگی به موضوع را دارد. لازم به ذکر است، اگر دادخواست سفته کمتر از بیست میلیون تومان باشد باید در شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده (صادر کننده سفته) مطرح شود و سفته ای که مبلغ آن بیشتر از بیست میلیون تومان است باید در دادگاه محل اقامت خوانده (صادر کننده) شود.
ظهر نویس در سفته چه مسئولیتی دارد؟
ظهرنویس و ضامن دارای مسئولیت متفاوتی از یکدیگر هستند. این اشخاص دو شخص مستقل و جدا از هم هستند. ظهرنویس شخصی است که سفته در وجه او صادر شده و یا به او انتقال یافته و او با ظهرنویسی آن را به دیگری منتقل کرده است. ظهرنویس همراه با صادرکننده سفته و سایر ظهرنویسان در مقابل دارنده سفته مسؤولیت تضامنی دارد اما ضامن (شخص ثالثی است غیر از صادرکننده و دارنده) که پرداخت وجه سفته را ضمانت کرده است. در واقع ضامن مسؤولیت تضامنی با صادرکننده و ظهرنویسان ندارد بلکه فقط با کسی که از او ضمانت کرده مسؤولیت تضامنی دارد. بنابراین این فرض که یک نفر هم ظهرنویس باشد و هم ضامن، قانوناً امکان پذیر نیست.
همچنین بخوانید:
چند پرسش مهم در ارائه سفته به شرکت ها
هر آنچه درباره کاربردهای سفته باید بدانیم
مطالبه سفته و مهلت قانونی واخواست آن
سفته های جدید وارد بازار شد
امضاء پشت سفته به معنی ضمانت است یا انتقال ؟
:: بازدید از این مطلب : 73
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0